sluit fullscreen

Bonusmateriaal

Lettertype Tempietto Gala affiche Huis met ritssluiting


Ontwikkeld Lettertype

In een zoektocht om mijn naam op een stijlvolle manier te schijven, heb ik een aantal varianten gemaakt waarvan de keuze hieruit op deze pagina is te zien, evenals de ontwikkeling ervan.
Ik heb mijn persoonlijke smaak en stijl, symmetrie en simpliciteit, geïntegreerd in de schrijfwijze van mijn naam. Het is mijn doel geweest om dit weer te geven omdat dit de basis is van al mijn ontwerpen.

De basis van de schrijfwijze zijn enkel kwartcirkel segmenten en horizontale, verticale en diagonale lijnen. Overbodige lijnen heb ik weggelaten om te voorkomen dat lijnen elkaar raken.
Deze ontwikkeling is te zien in de versies 1 tot en met 3, waarvan 3 het eindontwerp is.

Vervolgens heb ik naast het basisontwerp (versie 3) twee varianten gemaakt (zie hieronder); een ronde en een haakse. Het verschil hierin is de keuze in de hoeken; enkel cirkelsegmenten of enkel haakse hoeken. Het basisontwerp is de combinatie hiervan.

Uiteindelijk heb ik besloten mijn nieuwe lettertype groots aan te pakken en van de hoek-variant een volledig lettertype te maken. Dit heeft het nodige puzzelwerk gekost om de regels die ik opgesteld had, door te zetten in alle letters, cijfers en andere tekens.
Wanneer u het overzicht van alle tekens opent, is duidelijk te zien dat het een familie van karakters is geworden.
Het nieuwe lettertype is minder geschikt voor lange teksten maar wel een stijlvolle toevoeging aan een (grafisch) ontwerp of document.


Jasper Amsing lettertype verschillende versies

Jasper Amsing lettertype varianten
Overzicht alle tekens
Zie hier een overzicht van alle karakters van het lettertype uitgewerkt in de hoek-variant.

Download lettertype
Wanneer u het lettertype Simplistic Lines zelf ook wilt gebruiken, dan is het via de link hierboven te downloaden.

Sla het zip-bestand op en open het. Open vervolgens het .ttf lettertypebestand en klik vervolgens op 'Installeren' bovenin.
Het is nu te gebruiken in allerlei programma's.

Gala affiche

Ontwerpen van gala affice en
bijbehorend beeldmateriaal
Opdrachtgever: Studentenvereniging UHSK Utrecht
Ter ere van:Jaarlijks gala
Stijl:Nouveau Riche
Doel:Studenten informeren en overtuigen tot bezoeken en aankoop van een ticket
Poster gala UHSK Poster gala UHSK Poster gala UHSK
Drie varianten ontworpen op A3 formaat.
De rode variant is gekozen tot beste door UHSK.
Daarbij entreeticket speciaal voor het gala ontworpen in de Nouveau Riche-stijl met de leden van de commissie in het midden afgebeeld.

Onder:
Leaflet voor het gala om de gasten te informeren en enthousiasmeren door middel van een prikkelende tekst.
Deze zijn voorafgaand uitgedeeld op school.
Dubbelzijdig A4 formaat.
Entreeticket gala UHSK
leaflet gala UHSK

Tempietto van San Pietro
in Montorio

Deze tempel in Rome is gebouwd in 1502 door Donato Bramante (1444-1514). Letterlijk betekent Tempietto 'tempeltje' en is ter herdenking van St. Pieters kruisiging gemaakt. Het meet 8 meter in diameter en is 13 meter hoog.

Renaissance-kunstenaars probeerden hun ontwerpen door middel van volmaakte verhoudingen in overeenstemming te brengen met de goddelijke architectuur van het heelal. Het is één van de fraaiste en opmerkelijkste voorbeelden van Hoog Renaissance-architectuur.

Bramante heeft vanuit één middelpunt een volmaakt symmetrisch en harmonisch gebouw ontworpen. Hij ging daarbij uit van de meest volmaakte vorm, namelijk een bol in een kubus, met een gemeenschappelijk middelpunt.
Tempietto in het echt
Papieren model van Tempietto door Jasper Amsing
Papieren model van Tempietto door Jasper Amsing
De Renaissance is een boeiende en interessante periode omdat in deze tijd onder andere wetenschap, architectuur en kunst opbloeide.

Het Tempietto is ontworpen en gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Renaissance. Het ontwerp is een uitmuntende samenhang van kennis en een uitgebalanceerde bouwstijl (gebaseerd op de Romeinse bouwstijl en die op hun beurt weer op de Griekse).
Tijdens mijn vakantie in Rome in 2003 was ik vastbesloten dit icoon te bezichtigen.

Een jaar later, op 17-jarige leeftijd, heb ik deze gedetailleerde maquette hierboven gemaakt van karton en papier, en met hout in de etages om de stevigheid te waarborgen. Hierbij heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van foto's van toeristen om de details na te bouwen.
Tempietto voorkant met lijnen
Tempietto tri
In 2012 heb ik in 3D op de computer het bouwwerk opnieuw nagebouwd. Dit keer accurater en met meer details.

Ultieme verhoudingen
De architectuur van het Tempietto is opgebouwd uit een cilinder als basisvorm die zijn contour in de doorsnede heeft ontleend aan de volgende verhoudingen:

Er is begonnen met een kubus waarin een even grootte bol is gecentreerd. Daarbinnen zijn twee half zo grootte bollen in het midden boven elkaar geplaatst. Hierdoor kan een raster van vier bij vier vierkanten getekend worden.
De breedte van de kleine bol is de diameter van de cilinderkern van het Tempietto. Tevens is dit ook direct de maat voor de koepel.
De halve breedte in het meest linkse en rechtse vierkant bepalen samen de diameter van de zuilengalerij.

De diameter voor de drie traptreden is bepaald door het vierkant in de uithoek op te delen in drie even brede kolommen.
Een diagonaal hierdoor bepaald de hoogte van de begane grond in de galerij.

De hoogte van de spits met kruis is bepaald door een diagonaal door te trekken naar het midden vanuit het vierkant links- en rechtsboven.
Tempietto detail
Het aantal segmenten, deuren, (blinde) ramen, zuilen, trigliefen, pilaren op de balustrade en felsen op de koepel, zijn bepaald door de macht van 2. Te weten 4, 8, 16, 32 en 64.
Tevens zijn de hoogte van de deur, ramen, balustrade en de begane grond bepaald door de gulden snede.

Niets in het ontwerp van het Tempietto is aan toeval overgelaten.
Download het Tempietto 3D PDF en bekijk het model van alle kanten. Sla het bestand op wanneer uw browser geen 3D view ondersteunt.
Tempietto detail
3D geprint
De mogelijkheden met 3D printen zijn tegenwoordig verder door ontwikkeld en beter betaalbaar geworden voor de engineer maar ook voor de consument.

Ten tijde dat Ground3D zich in de zomer van 2013 met een tijdelijk atelier vestigde in het centrum van Arnhem, deed de gelegenheid zich voor om het eerder getekende model in CAD te laten 3D printen.

Zodoende geschiedde maar niet zonder slag of stoot. Lees hier "Il-tempietto in het 3D atelier" hoe het proces uiteindelijk succesvol is verlopen.

Het geprinte model is 15 cm hoog en meet 12 cm in diameter. Het gebruikte materiaal is parelmoerwit PLA (op zetmeel gebaseerde kunststof). Het model is middels extrusie printen tot stand gekomen.

Zover ik weet is mijn model het eerste 3D geprinte model van het Tempietto in de wereld.

Met dank aan Ground3D, Fablab en Frans de Jong.
Fotografie door Jelle Wielinga.
Tempietto 3D print detail
Jasper Amsing met 3D geprinte Tempietto
Tempietto 3D print van boven
Jasper Amsing met 3D geprinte Tempietto, van voren

Huis met ritssluiting

De opmerkelijke beschrijving voor deze handvaardigheid opdracht luidde: Ontwerp een rits in een product waar geen rits in thuis hoort.
Gebaseerd op het idee uit de film Jumanji (1996) met Robin Williams, waarin een landhuis uiteen wordt gereten, heb ik deze scene visueel vertaald naar een eigen maquette van hout op 16-jarige leeftijd.

Ik was bedreven en werkte secuur hieraan om mijn ontwerp van vele details te voorzien, en daarbij technisch te onderbouwen met het maken van tekeningen en nauwkeurig af te meten. In totaal heb ik er drie maanden aan gewerkt.

Het landhuis bestaat uit drie etages en een rits over het gehele sagittale vlak. De sluiting bevindt zich halverwege op het dak om het huis in zijn totaliteit te kunnen openen.

Verder zijn onder andere een veranda aanwezig, twee draaibare deuren, raamkozijnen met rolluiken (op de eerste etage) ronde ramen op de zolder, een dakraam, tuindeuren en een balkon aan de achterzijde.


voorkant rechts detailview links bovenkant detailview

Het landhuis heb ik ook volledig 1 op 1 nagetekend van het houten model in een CAD programma. Beide modellen zijn 40 x 30 en 30 cm hoog.

Hier heb ik vrijwel alles laten overeen komen met het origineel, met daarbij een schoorsteen en meerdere pilaren toegevoegd op de veranda en het balkon.

voorkant achterkant links rechts bovenkant

Wilt u het model in 3D van alle zijden bekijken, dan kunt u hier een draaibare PDF versie ervan downloaden
Tevens is het huis te bekijken zoals het zou zijn in zijn originele staat zonder ritssluiting.

Het laden van het 3D PDF duurt enkele tellen.